Tillhör du någon av dem som nyligen fått ett irriterande stenskott i din vindruta? Du är inte ensam, mars månad är nämligen de allra flesta drabbas av ett stenskott enligt statistik. I Stockholmsområdet var 50 procent av alla bilskadeärenden hos försäkringsbolagen, just stenskott i vindrutan. Det är den största uppmätta siffran någonsin.
Vad beror det här på? Det är flera faktorer som spelar in. Samtidigt som antalet fordon ökat på vägarna så är inte moderna bilar utrustade med stänkskydd. Man försöker också i större utsträckning halkbekämpa vägarna med mer grus istället för salt. Det är precis innan sandupptagningen på våren som de allra flesta drabbas av stenskott, vägarna är torra och gruset har lätt att få vingar under dessa förutsättningar. Enligt en glasreparatör som vi på redaktionen har pratat med är grusets struktur annorlunda, förr var gruset rundare, nu är de små grusbitarna spetsiga. Detta ger ett bättre väggrepp men är mindre bra för vindrutan.
Sämre väglag-mer stenskott
Dåligt väglag och fler stenskott går hand i hand. Det syns tydligt, runt Stockholm är är hälften av alla bilskadeärenden lagning eller byte av vindrutan, i Skåne är siffran 34 procent. För att klara sig så bra som möjligt är det egentligen bara en sak att göra, nämligen att hålla avstånd mot framförvarande fordon, men det är absolut ingen garanti. Om du drabbas av ett stenskott är rekommendationen att omgående boka tid hos glasverkstaden. Det finns även så kallade stenskottsplåster, de håller tillfälligt undan smuts och fukt och skyddar därmed rutan. Det är bättre både för miljön och plånboken att laga rutan i stället för att byta ut den. Vid ett byte ger det ett koldioxidavtryck på 44 kilo CO2.