
Kostnaderna för resor och transporter har blivit mer överkomliga för medborgare och näringsliv, jämfört med de senaste åren. Samtidigt är transportsektorns klimatmål till 2030 nu mycket svårt att nå.
I januari 2024 sänktes reduktionsplikten och drivmedelsskatterna, och Sverige har nu bland de lägre drivmedelskostnaderna i EU. Det har bidragit till att de flesta, även i de lägre inkomstgrupperna, har haft en inkomstutveckling som har varit starkare än resekostnadsutvecklingen sett över en längre tidperiod.
Samtidigt har det skett en inbromsning i elektrifieringstakten. Andelen laddbara personbilar i nybilsregistreringen sjönk för första gången i riket totalt jämfört med året innan. Den sänkta reduktionsplikten har också inneburit att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ökat kraftigt under 2024. Det nationella etappmålet innebär att utsläppen från inrikes transporter, exklusive inrikes flyg, ska minska med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010. Utsläppen måste nu minska i mycket snabb takt om målet ska nås.
Källa: Trafikanalys