Trafikmagasinet tar ”tempen” på T Malméns Åkeri AB

Det är alltid lika intressant och spännande att återkomma till ett företag vi har skrivit om tidigare, särskilt när det har gått nästan tio år sedan sist.

Vi som bevakar branschen vet att det har hänt mycket inom transportsektorn de senaste tio åren. Det är ingen hemlighet att svensk transportnäring, särskilt inom tung trafik, håller mycket hög klass jämfört med resten av Europa. Svenska åkerier som dessutom är certifierade av Fair Transport sticker ut lite extra, och T Malméns Åkeri AB är ett av dessa företag.

30-årsjubileum

T Malméns Åkeri AB, som grundades 1994, firade alltså 30 år förra året. Företaget började med två lastbilar för transporter åt ICA, och kyl- och frystransporter står fortfarande för en betydande del av företagets totala omsättning. Under årens lopp har dock fler verksamhetsgrenar tillkommit.
– Vårt mål har, ända sedan starten, alltid varit att ligga i framkant när det gäller hållbara och fossilfria transporter. Vi var faktiskt först ut i Linköping med en ellastbil, som vi dessutom är väldigt nöjda med. Av naturliga skäl måste vi också använda andra drivmedel i våra fordon för att klara av den dagliga driften, men vi håller alltid en hög lägstanivå. Våra kylbilar, grusbilar och lastväxlare drivs med HVO, flytande biogas (LBG) samt komprimerad gas (CBG), framhåller Thomas Malmén, grundare och vd för T Malméns Åkeri AB.

Tillväxt skapade trångboddhet

Sedan starten 1994, med två bilar, har företaget idag omkring 25 olika ekipage. Expansionen har lett till att företaget vuxit ur sina lokaler och en flytt blev nödvändig.
– I juli 2019 flyttade vi in i våra nybyggda lokaler vid Torvinge i Linköping. Vi har satsat mycket på att bli så självförsörjande som möjligt, med egen verkstad, rymlig tvätthall och en egen däckanläggning. Här säljer vi även begagnade och nya däck till tunga fordon. Hela området är dessutom inhägnat och ger parkeringsplatser för alla våra fordon. Jag vill även passa på att lyfta fram vår viktigaste resurs, vår personal, varav cirka 30 stycken är chaufförer som dagligen arbetar för att upprätthålla en god och säker arbetsmiljö, förklarar Thomas Malmén.