I Sverige finns det många fina och välskötta åkerier och det är tydligt att det finns en yrkesstolthet i branschen med hög standard och en självklar klimatinriktning Men av dessa finns bara en mindre skara som har hållit verksamheten igång över fem decennier, Esperssons Åkeri AB i Staffanstorp är ett företag som sticker ut.

 

Som i de vanligaste fallen startar ett företag i mindre skala, det är precis vad Kjell Esperssons gjorde 1969 när han lade grunden till vad företaget är idag.

 

Mjölkleveranser i 50 år

Kjell startade verksamheten genom att hämta mjölk med sin lastbil hos lantbrukarna kring trakterna i Hörby. Mjölkleveranserna utvidgades genom åren och skulle bli företagets huvudsyssla i 50 år.

  • När Skånemejerier gick ut med en ny upphandling 2019 valde de en annan leverantör. Vi slutade att köra mejeriprodukter i februari 2020. Vi har under alla år byggt upp relationer och samarbeten med flera olika uppdragsgivare, så det var ingen katastrof för oss när vi miste kontraktet. Idag är våra största kunder Dagab, Coop och PostNord. Vi kör även fjärrtrafik med tre fordon i södra och mellersta Sverige för Tryggve Bengtssons Åkeri AB, Säger Stefan Espersson, vd och ägare av Esperssons Åkeri AB.

 

 

Miljöarbetet startade i tidigt skede

Esperssons Åkeri AB köpte sin första gasdrivna lastbil redan 2003.

  • Vi var tidigt ute med att tänka klimatsmart och ville göra skillnad. För oss fungerade den gasdrivna lastbilen väldigt bra och 2005 hade vi faktiskt tre lastbilar med gasdrift. Idag drivs åtta av våra totalt 30 lastbilar med biogas och efterhand våra dieseldrivna lastbilar fasas ut ersätter vi dem med gasdrivna fordon istället. För att säkerställa vårt kvalitetsarbete och för att våra kunder ska känna sig trygga är vi medlemmar i Fair Transport. Sedan 2009 är det lag på att alla yrkeschaufförer ska ha ett yrkeskompetensbevis (YKB). Sveriges Åkeriföretag erbjuder denna utbildning över hela landet och vi är en av några aktörer som upplåter våra lokaler för utbildningar, tillägger Stefan Espersson.

 

Åkarhjälpen-Hjälp till behövande  

Vi på Trafikmagasinet har tidigare skrivit om Esperssons arbete, Åkarhjälpen som är insamling av pengar till förmån för cancersjuka barn i Litauen. Inte nog med detta har även Stefan Espersson sedan 2007 samlat in julklappar bland skolorna i Hörby som de fraktar och delar ut till barncancersjukhus i Polen och Litauen.

– Vi kör även ner förnödenheter till krigsdrabbade Ukraina med en dragbil med trailer, i september kör vi vår elfte hjälpsändning dit. Till en början var det jag och min fru som körde transporterna, men då det är lite osäkert avstår hon från att resa. De senare sändningarna har jag och en god vän till mig levererat, det känns bra att kunna bidra till människor som lever i en vardag i stor osäkerhet med raketer och robotar som riskerar att slå ner närsomhelst, menar Stefan Espersson.