För sextonde året i rad genomför Synoptik och Bilprovningen Synbesiktningen, Sveriges största syntest för bilförare, för att uppmärksamma vikten av god syn i trafiken. Fredagen den 18 oktober är bilister välkomna till 25 av Bilprovningens stationer runtom i landet där de erbjuds att testa synen kostnadsfritt på plats av medarbetare från Synoptik.

De senaste femton åren har Synbesiktningen visat att var tionde bilförare (motsvande över 600 000**) inte klarar Transportstyrelsens synkrav vid ansökan om lämplighetsintyg för B-körkort utan att korrigera synen med glasögon eller linser. I praktiken innebär det att föraren ser oskarpt redan vid en meters avstånd och utgör därför en direkt trafikfara. Trots att Synbesiktningen har visat samma alarmerande siffror under alla dessa år och att vi har en Nollvision att uppnå har politikerna ännu inte gjort något åt problemet.

Fredagen den 18 oktober, under världssynmånaden, kommer tusentals förare att erbjudas gratis syntest av Synoptik samtidigt som fordonet besiktas hos Bilprovningen.

** Totalt 6 767 757 (juli 2023) personer har B-körkort i Sverige enligt Transportstyrelsen.