På sina håll känns det rätt osannolikt, men enligt kalendern är det dags att tänka på att byta till sommardäck. Men en kall vår som denna blir det svårt att följa datumen slaviskt.

I Sverige ska ditt fordon ha vinterdäck 1 december till 31 mars om det är vinterväglag, och även efter den 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna 1 oktober–15 april, samt vid vinterväglag.

– En sen och kall vår som denna kan man känna sig osäker på om vinterdäcken ska vara kvar på. Men som vinterväglag betraktas det när det finns snö, is, snömodd eller frost kvar på någon del av vägen, även vägrenen, och då ska däcken vara på, säger Dan Falconer, trafikexpert på försäkringsbolaget If. Ytterst är det polisen på plats som avgör om det råder vinterväglag där du befinner dig.

Extra svårt att veta hur man ska göra med däcken blir det om du startar en resa i södra Sverige på barmark, men sedan kör uppåt landet, där det fortfarande råder vinterväglag. Då gäller det att tänka till innan på datum, väder och färdväg.

– Kör man med sommardäck på vinterväglag ökar risken för olyckor på grund av halka. Men tvärtemot vad många tror är det också trafikfarligt att köra med vinterdäck på sommarväglag, säger Dan Falconer.

Man får köra på odubbade vinterdäck året runt, men det rekommenderas inte. Detta eftersom bromssträckan blir mycket längre för odubbade vinterdäck och vinterdäck är betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar, på sommarvägar. Dessutom slits de mycket snabbare på sommaren och ökar bränsleförbrukningen.

I år har både polisen och Trafikverket gått ut och sagt att bilisterna ska vänta med bytet till sommardäck tills vädret stabiliserats.

Dan Falconer håller med.

– Aprilvädret har så här långt varit osäkert och temperaturerna har svängt fram och tillbaka. På många håll råder fortfarande vinterväglag och även om det är barmark så har många platser fortfarande frosthalka på morgonen. Behåll vinterdäcken på tills våren är här på riktigt!

Läs mer om byte till sommardäck här.

Hur man byter däck skiljer sig mellan olika delar av landet. Enligt en webbenkät som If gjorde 2016 visar att i norr byter de allra flesta själva, medan en majoritet av stockholmare och skåningar hellre åker till däckfirman.

Datumregler för däck

Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april-1 oktober om det inte är vinterväglag.

Du får ha vinterdäck från den 1 oktober-15 april.

Du måste ha vinterdäck mellan 1 december-31 mars om det är vinterväglag.

Så rengör och förvarar du vinterdäcken:

Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men du kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande, säger Dan.

Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dem ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, om du använder sådant.

Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och ha aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.

Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt.

Allra helst ska däcken lagras hängande, på fälg.

Källa If.