RoRo-hamnen i Trelleborg har även under 2023 levererat starka siffror, trots alla svårigheter i vår omvärld med krig, inflation och höjda räntor, det skriver Trelleborgs hamn i ett pressmeddelande.

All time high för personbilar
2023 passerade drygt 1,7 miljoner personer i Trelleborgs Hamn, vilket är en ökning med 5 procent jämfört med 2022.
Antalet personbilar gjorde all time high och ökade med 9,7 procent jämfört med 2022, vilket betyder att nästan 410 000 bilar passerade Trelleborg. En bidragande orsak till ökningen av personbilar och passagerare föregående år är att den populära linjen Trelleborg-Sassnitz (Kungsleden) återupptogs 2023 med FRS Baltics snabbkatamaran Skane Jet.

När det gäller godstrafiken så har antalet enheter minskat med 5,4 procent, vilket i förhållande till andra hamnar får betecknas som ett mycket bra utfall. Det betyder att 827 000 enheter har passerat Trelleborgs Hamn.

Antalet trailers på järnväg ökar för varje år
Trafiken via järnväg har varit framgångsrik, där den konventionella trafiken ökade med 48,1 procent, vilket betyder 27 000 vagnar. När det gäller den intermodala trafiken (trailers på järnväg) så har den återigen ökat med 12,4 procent, vilket betyder att 40 000 trailers har åkt via järnvägen.

Fakta:

Trelleborgs Hamn är Skandinaviens största RoRo-hamn för rullande trafik och hanterar en stor del av svensk export och import. Från Trelleborgs Hamn utgår färjeförbindelser till och från kontinenten, till Travemünde, Rostock, Sassnitz, Swinoujscie och Klaipeda, dygnet runt, året om. År 2022 passerade 13,1 miljoner ton gods och 1,2 miljoner enheter samt 1,6 miljoner passagerare i hamnen. Läs mer om Trelleborgs hamn här