Hedin Bil Group bygger nytt huvudkontor i Mölndal nära Fässbergsmotet vid Söderleden. Arkitekterna har hämtat stor inspiration från bilens värld.

Byggnaden omfattar 14 440 kvadratmeter och rymmer kontor, konferens, restaurang, hörsal, padelhall, gym och gruppträning. Byggnaden har fasader i glas och metall och ska utstråla elegans och precision. Insidan är skapad för inspirerande möten och innovation likväl som god mat och moderna arbetsplatser.

Skulle sticka ut

Uppgiften för arkitekten var från beställaren att skapa något som sticker ut, inget vanligt fyrkantigt hus, från staden att rama in det befintliga industriområdet och vara den första byggnad man ser, samtidigt som den ska skapa en stadsmässighet med sin närhet till tomtgräns och gata.

Utformningen har hämtats med inspiration från bilen. Bilen som representerar mobilitet, fart och rörelse. Exteriörens material är lackerad metall med exakta och snygga möten mellan plåt och glas, precisa placeringar med mycket små toleranser. Samma precisionstänk som i bildesign. Byggnaden får ett aerodynamiskt skal med ett mjukt inre.

Ren administrationsbyggnad

Utöver arkitekturen är det en konventionell byggnad. Den ligger på bottenplatta i två delar och har tre respektive fyra våningar i stål, betong och utfackningsväggar. Den innehåller bland annat en hörsal för 150 personer. Det är en ren administrationsbyggnad för Hedin-koncernens olika bolag, ingen publik bilhall med försäljning, men en utställningsyta med bilar i entréhallen, som kopplar till kärnverksamheten i Hedin Group kommer att finnas.

Hela projektet kommer att kosta cirka 400 miljoner kronor och beräknas vara klart 2022.