Från att ha varit ombyggd för dragracing, isärskruvad och undanställd sedan 1980-talet kommer nu den tilltänkta flyktbilen från Norrmalmstorgsdramat 1973 att återställas till originalutförande.

Det var i augusti 1973 som en blå Ford Mustang parkerades utanför Kreditbanken i Stockholm. Platsen var Norrmalmstorg och inne i banken höll rånaren Janne Olsson fyra personer gisslan. Han hade även begärt att den kände förbrytaren Clark Olofsson skulle forslas till banken från fängelset i Norrköping.

Kravet för att släppa gisslan var att han skulle få med sig tre miljoner i kontanter, ett skarpladdat vapen samt en fulltankad flyktbil med många hästkrafter under huven. En av de tjänstgörande poliserna, Kenth Svensson, erbjöd sig att låna ut sin två år gamla Mustang.

Bilen preparerades med en sändare och med hjälp av ett gummiband såg man till att tankmätaren gav fullt utslag.

Nu blev det aldrig någon rafflande biljakt genom Stockholm. Bilen försvann efter några år till Norrland, men den nya ägaren hade ingen aning om Mustangens proveniens utan byggde om den radikalt till tävlingsbruk.

Efter närmare 40 års törnrosasömn är tidningen Bilsport Classic nu i full färd med att återställa fordonet till sitt ursprung och till sin hjälp har man tagit ett antal företag inom veteranbilshobbyn.

Bilen kommer att visas halvfärdig på Skandinaviens största motormässa Custom Motor Show i Jönköping i påsk samt i helrenoverat utförande vid Norrmalmstorg i sommar – exakt 50 år efter dramat som blev en världsnyhet och bland annat gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet.