Bilen är hushållens största utgift efter boendet. Att äga och köra bil är kostsamt, det är något alla bilägare är väl medvetna om. Den som själv inte har någon erfarenhet av bilägande kan lätt tro att kostnaden bara handlar om hur mycket bensin som går åt till att köra en viss sträcka, samt det aktuella priset för bränslepriset.

I själva verket kostar mycket mer än vad själva bränsleförbrukningen gör. Men hur mycket rör det sig egentligen om? Enligt färska siffror har bilägandet i år nått rekordhöga siffror. Räknar man med värdeminskning, parkering, skatt och försäkring kommer man fram till den svindlande summan *53,06 kronor per mil för en vanlig familjebil i stan. Utöver det tillkommer kostnad för service, underhåll och reparationer.

Osäkert andrahandsvärde och finansieringskostnad
Andrahandsvärdet på personbilar är idag väldigt svårt att sia om. Många väljer att finansiera sitt bilköp av en bank eller liknande aktör. För knappt ett år sedan erbjöd kreditinstituten som bilhandlarna samarbetar med en ränta på mellan 2-4 procent, idag är den siffran cirka 6-9 procent, en klar ökning av kostnaden av att bara finansiera sitt fordon alltså.

Så här ser Motormännens uträkning ut

  • En normalstor bil som kör i genomsnitt 125 mil per månad
  • Fem år gammal bil, köpt för 150.000 kronor och som kommer säljas om tio år.
  • Förbrukning på 1 liter per mil och ett bensinpris på 17,50 kr litern
  • Parkeringskostnad på 333 kr per månad samt försäkringspremie på 3000 kr per år