Båtbranschens Riksförbund har summerat 2021 av båtförsäljning, eftermarknad och servicebeläggning genom en stor branschundersökning.

Svaren från branschrapporten visar på rekord inom i princip allt! Efterfrågan på nya båtar har varit enorm och fortsätter att vara det inför även nästa säsong. Branschföretagen uppger försäljningsökningar på mellan 20 – 40 procent. Samtidigt har branschen även sett rekord i leveransförseningar, men dessa har ska nu vara under kontroll och de allra flesta har hunnit få sin nya drömbåt.

Den stora anledningen till förseningar har varit komponent- och materialbrist men båtbranschen är van vid att beställa i god tid inför säsong så troligtvis har båtköparna drabbats mindre än andra likvärdiga branscher. Omsättningen på begagnade båtar har ökat rekordartat som en följd av att alla inte fick tag i en nybyggd båt för leverans till denna säsong.

Det har skett stora värdeökningar på många populära, inte allt för gamla båtmodeller men efterfrågan har varit stor även på väldigt gamla båtar. Rekordmånga har upplevt båtlivet för första gången denna sommar. I princip samtliga som svarat i branschrapporten uppger att de sålt båtar till många helt nya båtägare.