Fredagen den 15 oktober bjuder Synoptik och Bilprovningen in till Synbesiktningen som i år äger rum på 23 av Bilprovningens stationer runt om i Sverige. Det är Sveriges största syntest för bilförare. Förra året visade Synbesiktningen att närmare 650 000 svenska bilförare kör med en så dålig synskärpa att de inte skulle få ta körkort utan att korrigera synen med glasögon eller linser. Siffrorna förväntas vara alarmerande även i år.

Under dagen kommer flera tusen bilister att erbjudas att få testa sin syn av Synoptik samtidigt som fordonet besiktas hos Bilprovningen. Tolv år av Synbesiktningen visar att tio procent, motsvarade cirka 650 000 bilister i Sverige, har olaglig syn vilket innebär att de börjar se oskarpt redan på två meters avstånd och därför utgör en direkt trafikfara.

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning samt vikten av att synas i trafiken. Under tolv år har totalt närmare 30 000 syntester genomförts. Resultatet för 2020 års undersökning visar att omkring tio procent av förarna har en syn som inte skulle klara lämplighetsintyget för körkort utan att korrigera synskärpan med synhjälpmedel, personen ser oskarp redan på två meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest.

Med olaglig synskärpa menas den gräns (minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen) som Transportstyrelsen har vid ansökan om lämplighetsintyg för körkort – en syn som blir oskarp på en meters avstånd, strax efter bilrutan.