Nya bilar blir allt mer avancerade och som privatperson blir det allt svårare att reparera sin bil själv, det kan till och med vara en hel vetenskap att bara byta ut en trasig glödlampa på vissa bilar. Frågan blir ännu mer komplex när allt fler fordonsägare byter till eldrivna bilar. Nya frågor söker nya förhållningssätt för en väl fungerande bil.

 

Innan avregleringen kunde man få vänta ända upp till två månader för en kontrollbesiktning. Efter avregleringen 2010 minskade köerna, men priserna ökade med 59 procent mellan 2010 och 2019, visar granskningen från Riksrevisionen. Detta var precis tvärtemot vad man önskade och förväntade sig. Under samma period ökade antal besiktningsstationer från 196 stycken till 552 stycken, 82 av dessa stationer tillhör DEKRA Automotive AB som i sin tur ägs av tyska DEKRA Automobile.

Flexiblare kontrollbesiktning

DEKRA är en av världens ledande expertorganisationer inom fordonsprovning och har idag verksamheter i 60-tal länder. DEKRA har genom åren skaffat sig mycket kunskap och erfarenhet genom information och data om olika fordon, vilket givetvis ger fördelar för även svenska fordonsägare. Med en tillväxt på sex till sju stationer per år i Sverige har tillgängligheten ökat och man har fått en generellt bättre täckningsgrad i hela landet, inklusive på landsbygden. Detta möjliggör kortare väntetider men även bättre priser. DEKRA erbjuder dagligen ett antal ”bästapris erbjudanden”. Prisflexibiliteten och flera stationer har minskat flaskhalsar även i större städer, senast Luleå och Malmö.

 Service, expertis och unikt bilbatteritest

26 miljoner kontrollbesiktningar innebär erfarenhet och insikt om olika lösningsalternativ för både fordon och dess ägare. För Autobahn resenärer utfärdas Tempo 100- certifikat som är en nödvändighet för de som vill hålla en hastighet på över 100 kilometer i timmen, exempelvis husbil eller om man har tillkopplat släp eller husvagn.

Elektrifierade fordon ökar hela tiden och är idag en vanlig syn på våra vägar. Detta är något DEKRA uppmärksammade i tidigt skede och erbjuder en E-diagnos för att i tid upptäcka fordonets eventuella elektroniska fel. En unik tjänst är att DEKRA kan genomföra ett professionellt test av batteri för eldrivna fordon. Resultatet visar återstående batterikapacitet i förhållande till en fabriksny elbil. Batteriets status mäts på en skala där 100 står för att batteriet är helt nytt. På endast en kvart får du ett svar som dessutom är fullt jämförbart med andra bilmodeller. Tjänsten i sig är revolutionerande och kommer underlätta även vid köp av begagnad bil.

  • Det här är en väldigt uppskattad tjänst av de som köper en begagnad elbil. Den stora fördelen är att vi kan tillhandahålla en mycket tillförlitlig bedömning och det på bara en kvart. Ingen annan erbjuder så snabb och pricksäker metod, det är vi väldigt stolta över, säger Anders Gagner-Geeber.

Algoritmen i Dekras batteritest är patenterad och har validerats av prestigefyllda RWTH Aachen University.