Viking Line och Gotlandsbolaget går samman och bildar ett gemensamt bolag med uppgift att erbjuda kryssningar med M/S Birka Stockholm mellan Stockholm-Mariehamn och Stockholm-Mariehamn-Visby. Gotlandsbolaget förvärvade i mars 2023 M/S Birka Stockholm för 38 MEUR och har nu avtalat om att sälja 50 procent av fartyget till Viking Line för 19 MEUR.

De två välkända rederierna med rötter i ö-samhällen – Gotland och Åland – kommer att bidra med sina specifika kompetenser för att under våren 2024 inleda kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn och Visby samt eventuellt även destinationskryssningar i Östersjöregionen. M/S Viking Cinderella, som för tillfället är i kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn, kommer att flyttas till linjen Helsingfors –Mariehamn – Stockholm under våren 2024. Köpeskillingen för Viking Lines andel i fartyget är 19 miljoner euro, vilket finansieras ur Viking Lines kassa.

Det nya bolaget kommer att innebära ett ökat flöde på kryssningsresor i Östersjön och planering pågår för att kunna starta upp verksamheten och erbjuda nya avgångar med trafikstart under våren 2024. Den initiala avtalsperioden för samarbetet löper i fem år med möjlighet till förlängning. Genomförandet av ovanstående affär och etablering av det nya gemensamma bolaget förutsätter godkännande från det svenska Konkurrensverket. Det nya bolaget kommer ha sitt säte i Stockholm under ledning av VD Susanne Kaarnimo-Knight.