Ingen kan blunda för att vi lever i en digital värld. Inom transportbranschen finns det många företag som hänger med på tåget (och inte vill vara kvar på perrongen). Ett sådant är Forankra som under årets lastbilsmässa släppte nyheten att man kan erbjuda en digital lastsäkringsutbildning.

 

Innan vi går in på nyheten som berör digital utbildning i lastsäkring kan berättas att Forankra, som hade en av de bästa monterplaceringarna på mässan i år, släppte en rad nyheter. Av dessa kan nämnas:

  • en ny version av gasstötta med en specialdesignad fot. Förtjänsten med denna stötta är att man erhåller ett högre friktionsvärde – men också en bättre slitstyrka.
  • ett nytt surrningsfäste. Detta surrningsfäste som går under namnet Rotoman har som namnet antyder en roterbar funktion.
  • en thermovägg med hjul som möjliggör en enkel förflyttning av väggsektionen i samband med   transporter av temperaturkänsligt gods.
  • ett moduluppbyggt flak för transportbilar upp till 3,5 ton. Till detta kan en rad tillbehör fås såsom till exempel fotsteget ”One Step”, gallergrindar, långgodshållare samt kapell.

Okunskap inom lastsäkringens område

Forankras digitala utbildning i lastsäkring ger grundläggande kunskaper om vad man behöver veta inom lastsäkringens område. Utbildningen är uppdelad i 10 kursavsnitt som tar avstamp i grunderna och därefter behandlar sådant som till exempel lastsäkringsmetoder, lastbärare, ansvaret för godset, lastsäkringsutrustning och den intressanta frågan hur mycket lastsäkring som de facto behövs. Punkten ”ansvaret för godset” är ack så viktig och på Sveriges Åkeriföretags juridikavdelning får vi veta att man ständigt får ta sig an tvister inom transporträtt. I många fall handlar det här om okunskap från någon part. Det handlar här om allt från rättsliga krav från kunder när gods skadats, förlorats, eller levererats för sent. Intressant är att många tror att en transportskada på godset per automatik är transportörens problem.

Säkerhet på väg

Utbildningen avslutas med en frågeställning för varje avsnitt. Hur lång tid tar då varje lektion? Jo, 5-10 minuter och utbildningen distribueras digitalt via mail, till exempel en gång om dagen i 10 dagar. Annette Dahlemar, Marketing Manager på Forankra, som tillsammans med företagets lastsäkringsexperter varit med vid framtagandet av kursinnehållet, berättar att om man efteråt vill fördjupa sig inom något enskilt ämne, så kan Forankra tillhandahålla kundanpassade utbildningar inom önskat område. Trafikmagasinet vill ge en eloge till Annette Dahlemar & Co. då det i grund och botten handlar om trafiksäkerhet. Genom rätt val av lastsäkringsmetod och godkänd lastsäkringsutrustning kan gods transporteras på ett säkert sätt.