Ett besöksmål som saknar konkurrens och som kan erbjuda en väldigt trivsam avnjutning av exempelvis en familjemiddag längs med E4, är utan tvivel restaurang och hotell Gyllene Uttern. En sällsynt kombination av unik historisk miljö, storslagna vyer kryddade med kvällssol samt gemytlig interiör stimulerar sinnen och ger välbehag redan vid ankomsten. Vi har skrivit om Gyllene Uttern förut men vi skriver mer än gärna om det igen.

Startskottet

för Gyllene Uttern var dess majestätiska utsikt som lockade till sig fikasugna resenärer sedan 1930-talet. Den påtagliga tillströmningen väckte snabbt ett behov av större servering och boende. Inspiration till byggstilen och interiören inhämtade den adliga familjen Gyllensvaan i sin närmaste omgivning där Visingsborgs slottsruin, Brahehuset och familjens slott Västanå gav hotellet den unika särprägel, berättar den nya hotellchefen Caroline Ekberg.

 

Historiska vingslag

Interiören är smyckad av konstverk med tydlig barock prägel, detta skapar en bjärt kontrast till vår tid vilket upplevs uppfriskande för våra sinnen. Kanske är det just denna unika kontrast och blandning av 1600-tal, 1200-tal och vår tid som många väldigt gärna återvänder till. Idag erbjuder hotell Gyllene Uttern möjligheter till rekreation, inspiration och oförglömliga upplevelser av våra högtider och traditioner. Sedan nya ägare, Jula AB, tagit över rörelsen i juli 2021 så har utbudet breddats till att täcka allt från familjemiddagar, högtidsfirande till bröllopsfirande. Allt detta med möjligheter till lockande afterwork och inspirerande golfupplevelser. Det erbjuds även unika tillfällen för företag till konferensmöjligheter kombinerade med mångfasetterad rekreation.

Bo som Greta Garbo

Hotellet har numera 51 fräscha rum inredda i ”Vätternblå” nyanser. Alla rummen, varav 3 sviter har bedårande utsikt över den vackra Vättern. För nostalgivänner kan vi säga att Greta Garbo rummet har bevarats och behållit sin karaktär. Inte nog med det, utan inom kort kommer det även invigas 12 nybyggda stugor med plats för 2-8 personer i varje stuga, avslöjar hotellchefen Caroline Ekberg.

 

Gastronomiska upplevelser

Matsalen på Gyllene Utter har under decennier spridit glädje och gett perspektiv på tillvaron med sin fridfulla utsikt över Vättern. Hemlagat och baserat på lokala råvaror präglar menyer. Den nya köksmästaren Ola Eneroth har öppnat upp för traditionella årstidsmenyer kombinerade med vegetariska samt veganska menyer. Detta kan få alla i sällskapet att avnjuta en önskad och dessutom hemlagad meny.

Aktiviteter för de flesta 

Inte att förglömma har Gyllene Uttern all anledning att vara stolta över sin internationella miljömärkning IPRI, för bland annat ett minskat mat svinn och energivänlighet. För kortvariga gäster erbjuds den anrika och välkomnande kaffestugan där man numera kan avnjuta ett stort utbud av smörgåsmenyer samt egna bakverk. Under februari finns bland annat erbjudanden på Alla hjärtans dag och semmelfest på fettisdagen, den 21:e. Men många har under årens lopp passat på att avnjuta längre rekreationsmöjligheter som Grännaomgivningen bjuder på. Allt från otaliga badmöjligheter, golfupplevelser eller polkagrisstunder. Därtill tillkommer event av äventyrlig karaktär såsom vandringar eller möjligheter att flyga luftballong som garanterat ger ett nytt perspektiv på tillvaron. Sammanfattningsvis kan sägas att oavsett om du väljer att flyga luftballong, avnjuta en måltid eller en liten kaffestund får du garanterat luft under vingarna på Gyllene Uttern.

 

Bli heller inte förvånad ifall du får en känsla av de-ja-vu när du sitter på terrassen. För just där har nämligen lunchscenen i filmen Smultronställen av Ingemar Bergman spelats in 1957. För mer information om Gyllene Uttern, klicka här.