Finn 5 fem fel!

Det är fara å färde om en bilist framför ett fordon med en sliten vindruta, har dåliga vindrutetorkare, har ett stenskott i framrutans siktfält och har en dålig klimatanläggning som gör att det är imma på framrutan. Till detta har vi fenomenet att många som sitter bakom ratten har dålig syn.

Att brottas med någon av fem ovanstående saker är nog så besvärligt, men beakta fenomenet att behöva köra en bil där mycket är uppåt väggarna samtidigt! Märkligt nog skrivs det inte så ofta om vikten av att ha en vindruta som är i fullgott skick.

För att råda bot på detta tar Trafikmagasinet i detta nummer ett helhetsperspektiv på att trafikolyckor och incidenter kan uppkomma på grund av bristfälliga siktförhållanden. Att förare kan ha dålig syn i trafiken är väl känt, och ett fenomen är att vissa har glasögon som inte är anpassade för att köra bil med. Att till exempel ha solglasögon låter förvisso bra när till när solen irriterar ens ögon, men det kan vara på sin plats att ha slipade glasögon för den som behöver detta.

I grund och botten handlar det om trafiksäkerhet och en förare med dålig syn är som en tickande bomb i trafiken. I perfekta förhållanden har en miljon bilister i Sverige trafikfarlig syn (!), vilket innebär att de ser suddigt redan vid två meters avstånd. Det är inte fel om en enkel synundersökning kunde erbjudas vid en bilbesiktning. En dylik undersökning skulle mycket väl kunna vara FRIVILLIG, men fungera som en väckarklocka för de som tror sig vara i riskzonen i trafiken och vill kolla synen.

För att få folk att göra en test är ett förslag från undertecknad att locka med några kronors rabatt på besiktningen. Problemet är dock tyvärr att det inte alltid är föraren som åker till bilprovningen och får sin ögonsten godkänd – eller underkänd.