Corona viruset-Fake News

Amerikas president Donald Trump som mer eller mindre myntade uttrycket, Fake News används allt mer flitigt i tal och skrift. Att Coronaviruset skulle vara en fejkad historia är givetvis inte sant. Men när en händelse som denna utspelar sig uppkommer flera spekulationer om vart egentligen smittan härstammar ifrån.

Det har gått flera olika rykten i sociala kanaler om hur smittan uppkommit. Ett rykte som nämns är att det skulle vara ett virusutsläpp från en kinesisk militärbas i närheten av Wuhan. Personligen tror jag mer på fladdermusen eller den ormen på marknaden, och att smittan kom därifrån. Men varför skriver en tidning som Trafikmagasinet om ett virusutbrott? Svaret är enkelt! Detta drabbar transportnäringen hårt, både på fraktsidan som affärsresenären, men även de privata semesterresenärerna har fått sig en rejäl känga, där flygplanen stått stilla på marken en längre tid nu.

Post Nord har uttalat sig om att postförsändelser från Kina har minskat med drygt 30 procent sedan årsskiftet, och värre är det med frakterna. Leveranserna minskade i raskt takt till under av hälften mot jämförbar tid förra året, som värst levererades cirka tio procent av normala volymer till våra svenska hamnar. Men många av våra åkerier verkar ha klarat sig ganska bra än så länge i alla fall, vi har intervjuat ett flertal olika företag inom transportsektorn i Sverige som du kan läsa om i detta nummer.

Nu håller vi tummarna för att denna pandemi försvinner lika fort som den kom, så att så många som möjligt av våra svenska företag inom transportsektorn överlever.

 

Dennis Johansson/ Ansvarig utgivare