När den brittiska betongblandartillverkaren Armcon Limited i Cheshire i Storbritannien behövde uppfylla viktbestämmelserna, minska kostnaderna och korta ledtiderna utan att tumma på slitstyrka och kvalitet valde man Strenx® 700MC och Hardox® 450.

Lösningen för Armcons del var att ta kontakt med SSAB för att minska vikten på sina volymetriska betongblandare och uppnå det optimala styrka/vikt-förhållandet. Armcon skapade en lättviktskonstruktion för sin senaste volymetriska betongblandare ”DuraLight” med hjälp av höghållfast Strenx® 700MC konstruktionsstål och Hardox® 450  slitstål. Genom att uppgradera från S275-stål blev blandarna mer lättillverkade, lättare och attraktivare. Strenx® 700MC medförde nämligen betydande fördelar för hjälpramskonstruktioner, som lättare och starkare höghållfasta konstruktioner jämfört med S275-stål. Ja, företaget lyckades omkonstruera hjälpramen och ballastfickan, som nu rymmer 8 kubikmeter motsvarande 32 ton. När det gäller hjälpramarna kan noteras att alla Armcons certifierade hjälpramar är märkta med My Inner Strenx®-skylten, vilket är liktydigt med ett kvalitetstecken som kunderna kan spåra som bevis på produktens höga prestanda.

Fördelar i verkstaden

På Armcon använder man Strenx® för hjälpramen som alla andra delar är fästa i, samt för stödräfflorna i ballastfickan och cementfickan. Blandarramen är också tillverkad av Strenx® för att möjliggöra lägre vikt utan att försämra hållfastheten. Stålets jämna egenskaper möjliggör nya tillverkningsprocesser för Armcon, som snäv bockning, rullformning, stansning med bra finish och repeterbar pressning. Dessutom har Strenx® en så kallad relativt låg kolekvivalent, vilket ger stålet hög hållfasthet och goda svetsresultat med låg inverkan på den värmepåverkade zonen. Enligt Armcon är det mycket lättare att bocka Strenx® jämfört med ordinärt stål. Det beter sig likadant i varje bockningsmoment. Ordinärt stål varierar mycket och kräver mer inställningar och kontroller för att få till bockningen. Övergången till Strenx® stål medförde därmed stora tidsbesparingar i produktionen för Armcon.

 

I ett större perspektiv är teknisk kompetens och innovationskraft grundläggande konkurrensfaktorer som ökar i betydelse inom transportbranschen och avgörande för om ett företag ska lyckas eller inte. Strenx® konstruktionsstål från SSAB är en sådan innovation.