Fartyget M/S Europalink är tillbaka i Malmö och seglar åter under svensk flagg. Omflaggningen från finsk flagg genomfördes vid en ceremoni 18 september 2023 av Finnlines Line Manager Antonio Raimo, VD:n för Finnlines Ship Management AB Thomas Doepel och fartygets befälhavare Jan Isberg. 

Ropax-färjan Europalink har en lång historia i Malmö. Under de senaste åren har Europalink seglat på Finnlines linje mellan Kapellskär utanför Stockholm, Långnäs på Åland och Nådendal i Finland, då under finsk flagg. Men nu är fartyget tillbaka på linjen mellan Malmö och Travemünde i Tyskland. Och den 18 september byttes den finska flaggan mot en svensk, vilket innebär att Europalink nu åter ingår i den svenska handelsflottan.

Europalink byggdes 2007 av det italienska skeppsvarvet Fincantieri och har sedan dess i olika omgångar hunnit angöra Sverige, Tyskland, Finland, Polen, Italien och Grekland.

Europalink har tidigare relation till Malmö, eftersom linjen Malmö-Travemünde var den första som fartyget sattes in på 2007-2009. Europalink har sedan även återvänt till Malmö under 2018-2021. Finnlines övriga fartyg på linjen mellan Malmö och Travemünde är för närvarande M/S Finntrader, M/S Finnpartner och M/S Finnfellow.

Skeppsfakta, M/S Europalink

Fartygstyp: Ro-pax (roropassagerarfartyg)
Byggd: 2007
Längd: 218 meter
Bredd: 30 meter
GT: 46124
DWT: 9184
Lastmeter: 4200
Hyttplatser: 500
Fart: 25 knop