Transportbranschen i ständig förändring

Sällan har det hänt så mycket som det gör just nu i transportbranschen. Tunga fordon elektrifieras, och med det följer en hel svans av olika infrastrukturfrågor. För att ladda tunga fordon vill man ha mycket effekt i eluttaget-väldigt mycket också.

Dagens elnät tillåter inte att förse alla ladduttag med de 300-400 kilowatt som behövs för att ladda till exempel en tung lastbil. Laddar två fordon samtidigt får dessa dela på effekten, det vill säga, man får bara ut 150-200 kilowatt var. Men det som är så fascinerande är att en helt ny typ av laddare har sett dagens ljus, de är försedda med stora batterilager som delar ut effekten vid behov och laddar upp sina batterier när elnätet tillåter. Denna typ av laddare är helt ny och har under senhösten lanserats för både personbilar som tunga fordon. Sjöfarten har även hängt på elbilstrenden och nu kan man ladda sin bil på färjan mellan Helsingborg-Helsingör.

Åkerierna är mer miljömedvetna, sedan flera år tillbaka har många åkerier gått över till HVO. Västbo Transport AB i Smålandsstenar har tagit ett rejält omtag och investerat och monterat över 700 stycken solcellspaneler på taket vid sin anläggning. Men det stannar inte där, de samlar även upp regnvattnet som används till deras lastbilstvätt som även är utrustat med ett återvinningssystem.

 Det är full fart i många av Sveriges hamnar. Ystad hamn är inblandad i maritimt projekt, ett EU initiativ som investerar nästan 700 miljoner Euro i projektet. Även HallandsHamnar AB som driver hamnarna i Varberg och i Halmstad investerar stort. Varbergs hamnyta utökas med 90 000 kvadratmeter och i Halmstad projekt, Södra infarten ska det investeras i nya vägar och stora rondeller som ska skilja tung trafik från persontrafiken. HallandsHamnar som firar tio år kunde välkomna världens första metanoldrivna containerfartyg, Laura Maersk till hamnen i Halmstad tidigare i höstas. Om allt detta och lite till kan du läsa i detta nummer av Trafikmagasinet. Är du inte prenumerant kan du läsa tidningen här digitalt, klicka här