Priserna på begagnade bilar fortsätter att stiga kraftigt. Under andra halvan av 2020 steg priserna med 9,1 procent och i december noterades ännu ett rekord. Det visar auktionsdata från bilförmedlaren Kvdbil.

Ökad efterfrågan på privatfordon och raserad nybilsförsäljning fick priserna på begagnade bilar att skjuta i höjden senvåren och sommaren 2020. Enligt auktionsdata från Kvdbil, som bygger på cirka 26 000 försäljningar per år, har prisrallyt inte bara fortsatt under hösten och förvintern – det har accelererat. Mellan juli till december steg priserna hela 9,1 procent.

Antal nyregistrerade bilar sjönk under 2020 med 17,6 procent. I December hade det registrerats 27,7 procent färre bilar än 2019.

För helåret 2020 steg priserna med 12,8 procent på begagnade bilar. På KVD tror man att andrahandsmarknaden kommer fortsätta utvecklas starkt även 2021.

När Kvdbil i september lät Sifofråga svenskarna vad man tror om prisutvecklingen på begagnade bilar kommande tolv månader var det dubbelt så många som trodde på högre priser än på sjunkande. Av de som spådde högre priser var det nästan sju av tio (68 %) som förklarade detta med ökat intresse för eget ägt fordon till följd av coronapandemin.