Brittiska BBC programmet TopGear kommer att hålla årets Speed Week på svenska GotlandRing, världens hållbaraste test- och racingbana, från den 31 augusti till den 3 september 2023.

Eventet är det första av sitt slag och kommer att bestå av tester och provkörningar av de bästa el-, hybrid- och bensindrivna fordonen som lanserats under de senaste 12 månaderna. De bensindrivna bilarna körs med miljövänliga e-bränslen. Alla tester kommer att utföras av team från tidningen TopGear och TopGear.com som tillsammans organiserar Speed Week och veckan kommer att kulminera i krönandet av årets prestandabil.

Gotland ring 20 år

– Vår idé var att skapa ett genomgående hållbart event som varken saknar dramatik eller spänning och att göra det samband med TopGears världsberömda Speed Week. Vi får med allt det roliga, men mycket mindre koldioxid. Vi kunde inte tänka oss en plats som är bättre lämpad än GotlandRing, som under de senaste tjugo åren har varit en föregångare inom hållbarhet både inom sitt område och utanför, säger Jack Rix, chefredaktör för TopGear.

GotlandRing, som ligger på Gotland och inom en officiell ekoregion, är en 7,29 kilometer lång test- och racingbana som drivs på 100 procent förnybar energi. Anläggningen har tidigare uppmärksammats för sina banbrytande hållbarhets- och e-mobilitetsinitiativ som SmartRoad Gotland, världens första elektriska vägsystem med dynamisk laddning, och sin nyinstallerade superladdning som lanserats i samarbete med de nordiska samarbetspartnerna Kempower, Nimbnet och Virta.

TopGears Speed Week kommer att pågå parallellt med GotlandRings 20-årsjubileum, som firas den 2 och 3 september.

Läs mer om eventet här