Det verkar som det mesta går att koppla upp mot sin dator eller mobil nuför tiden. Däck är inget undantag. Tillgången på data gör att AI (Artificiell Intelligens) förmodligen kommer att tillämpas i de flesta branscher på något sett inom överskådlig tid.

 Någon som snappat upp detta inom däckbranschen är Continental som för en tid sedan lanserade sitt egna däckövervakningssystem. Systemet är främst utvecklat för kommersiella fordon som vill övervaka sin status på alla däck i sin fordonsflotta.

Mobilapp

Systemet gör det möjligt för användaren att i realtid övervaka statusen på varje enskilt däck, via unika sensorer monterade på däcken. Här får användare reda på information som, däcktryck, temperaturer och mönsterdjup. Om några av dessa parametrar når onormala värden skickas genast en varning till appen.

Ekonomi

Insamlingen av data sparas och håller reda på hur långt varje däck rullat och kan via AI teknik beräkna hur lång körsträcka och livslängd däcket har kvar. Fördelen med detta är att man vet när däckbytet ska ske långt i förväg vilket gynnar planeringen och flödet av fordon i sin fordonspark. På Continental däck menar man även att det blir lättare att planera underhåll och reparationer samt i realtid se att lufttrycket är korrekt, vilket sparar bränsle