För 50 år sedan, den 29 mars 1974 började Volkswagen massproducera Golf i Wolfsburg. Vid den tidpunkten kunde ingen förutse att denna kompakta bil, som ersatte den legendariska Beetle (”Bubblan”), skulle bli den mest framgångsrika Volkswagen-modellen och den mest sålda europeiska bilen någonsin.

Golf är den mest framgångsrika modellen från Volkswagen och den bästsäljande bilen i Europa någonsin. Över 37 miljoner exemplar har tillverkats hittills, med mer än 2 000 nya bilar som väljs varje dag över hela världen under de senaste 50 åren.

Skapar arbetstillfällen

Med 20 miljoner av dessa bilar byggda på fabriken i Wolfsburg har Golf säkrat tusentals arbetstillfällen. Under årens lopp har åtta generationer av Golf tillverkats i åtta länder runt om i världen. För att fira jubileet har Golf genomgått betydande tekniska uppgraderingar, inklusive en laddhybridversion med en elektrisk räckvidd på över 100 km och röststyrning med artificiell intelligens, vilket cementerar dess roll i framtiden som en ledande bilmodell.

Golf har speglat tidens anda och definierat sin egen fordonsklass, följer generationer av människor världen över. Med över 37 miljoner exemplar byggda sedan den första serietillverkade Golf rullade av monteringsbandet för 50 år sedan, har Golf blivit ett av de mest populära valen för bilköpare över hela världen.

I Sverige har Golf länge varit en av de mest sålda bilmodellerna, med över 585 000 registrerade exemplar inom Golf-familjen. Under 2016 tog Golf titeln som Sveriges mest sålda bil och har fortsatt att vara en favorit på den svenska marknaden.