Svensk sjöfart går som tåget

Passagerartrafiken till sjöss eliminerades nästan helt under största delen av 2020. Även under första kvartalet i år är läget i stort sett oförändrat mot hur föregående år avslutades. Men annat är det på fraktsidan, det råder nämligen full aktivitet i våra Svenska hamnar.

Många hamnar har inte bara mycket att göra, det sker även stora investeringar, väldigt stora investeringar till och med.

Karlshamns hamn investerar just nu 150 miljoner kronor i bland annat ett helt nytt tredje RoRo- läge. DFDS som har flera av sina rutter just från Karlshamn har meddelat att de minsann inte är sämre, och kommer att investera miljardbelopp under de närmaste åren.

Trafikmagasinet bevakar alla hamnar frånYstad i söder till Luleå i norr och vi har varit i kontakt med i stort sett alla under vintern och våren. I detta nummer kan du läsa om ett flertal av våra hamnar som vi intervjuat.

Även om sjöfarten ligger i fokus i detta nummer har vi självklart skrivit om andra transportslag som exempelvis järnväg.

På tal om järnväg och rubriken i denna ledare! Uttrycken ”går som tåget” eller ”det går som på räls” är välbeprövade utryck. Det är kanske dags för en uppdatering som: ”flyter på som ett fartyg” eller ”det går tryggt som i en farled”. Vår ambition är som ni märker inte att vara mästare på ordspråk. Nej, målsättningen är att göra Sveriges bästa och bredaste transporttidning och bjuda på så mycket intressant läsning som möjligt, i ett snyggt fodral. Trevlig läsning önskar vi på redaktionen.

 

Dennis Johansson/ Ansvarig utgivare