I slutet av augusti deltar Götheborg of Sweden på Donsö Shipping Meet. Det är första gången som fartyget deltar i evenemanget, och det är också första gången som Götheborg förtöjer vid Donsö i södra skärgården utanför Göteborg.

Vartannat år samlas delegater från hela världen på ön Donsö, för att diskutera sjöfart och sjöfartsrelaterade ämnen. I år har Donsö Shipping Meet också gått samman med Göteborgs Hamndag, vilket gör evenemanget ännu större. Götheborg kommer att vara en av evenemangets centrala delar och fartyget kommer att vara öppet för besök för alla som deltar i eventet.

– Fartyget är en symbol för både Göteborgs stad och Göteborgs hamn och vi är mycket stolta och glada över att Götheborg kommer att vara en del av evenemanget, säger Jonas Backman, ordförande på Donsö Shipping Meet.

För Greencarrier, som äger fartyget Götheborg, är deltagandet i Donsö Ship Meet ett tillfälle att visa på det viktiga sambandet mellan modern handel och historia.

– Götheborg gör en mycket visuell och påtaglig koppling till den historiska handeln som lade grunden till det Göteborg som vi känner idag – ett handelsnav och en viktig internationell hamn. Jag tror att för att utvecklas och gå framåt är det viktigt att också förstå vår historia, säger Stefan Björk, ägare till Götheborg of Sweden och Greencarrier.

Fartyget anländer till Donsö den 27 augusti för att delta i evenemanget 28–30 augusti. Den 31 augusti återvänder fartyget till Göteborg. Mer exakta tider för när fartyget kommer att avgå och anlända kommer att meddelas i augusti.