Många vet inte vad som gäller när de vill ta med en hund på flyget. Att vissa flygbolag inte heller inte vet detta är under all kritik.

Vi på Trafikmagasinet trodde inte att vi skulle behöva skriva en artikel om att det finns regler som inte efterlevs för de som tar med en hund på planet. Så här ligger det till: De flesta länderna i EU godkänner införsel av hundar, om djuret är ID-märkt, har EU-pass och är vaccinerad mot den farliga sjukdomen rabies. Det går utmärkt att flyga med en hund från den är åtta veckor gammal, men flygbolagen kräver ofta ett intyg från veterinär om valpen är under 14 veckor. Noterbart är dock att alla flygbolag inte tillåter att ta med hunden på en flygresa. Om en hund väger över åtta kilo kommer den att få åka i en transportbur i lastutrymmet. Om en hund väger mindre än åtta kilo (inklusive transporbur) kan den resa i kabinen. Hunden måste då sitta i en hundväska som är IATA-godkänd och får inte lämna buren förrän passering av tullen skett i ankomstlandet.

Kritik mot Lufthansa och Eurowings

På flygbolaget Lufthansa verkar man dock ha lite koll. Trots strikta regler följer man inte dessa i praktiken. Trafikmagasinet har fått en hel del samtal samt texter med foton på hur det sett ut på Lufthansas plan och på dess lågprisbolag Eurowings plan.

Vi har här valt att ta upp ett exempel (med bildbevis). På sträckan Frankfurt-Köpenhamn den 27 januari i år hade en passagerare sin hund (iklädd polyesterkläder) i en resväska av plast. Syretillförseln var riktigt dålig även om hundens matte förklarade för oroliga medpassagerare att hunden mådde bra. Huruvida detta var ett fall av djurplågeri kan man diskutera, men helt klart uppfylldes inte de krav som ställs. Väskan var inte anpassad för hunden, och uppfyllde inte reglerna som säger att hunden ska kunna göra följande: sitta, stå, vända sig om och ligga ner i en naturlig position. Väskan var varken mjuk eller hade ventilation från fyra sidor, vilket fastslås i Lufthansas egen checklista (”Checklist for the Acceptance of a Dog/Cat in the Passenger Cabin”). Trafikmagasinet har i detta fall vänt oss till Lufthansa, och väntar med spänt intresse på ett svar.

Hunden placeras med fördel i sin väska vid fötterna som på bilden.

 

Johan Rietz