Visst har väl maten på mackarna blivit bättre? Efter en undersökning av tillsatser i maten är resultatet ganska dystert. Flera av bensinmackarnas vanligaste maträtter är fullproppade med industriella tillsatser och salt. Det visar en genomgång av elva maträtter hos fem kedjor som Vi Bilägare gjort tillsammans med ideella konsumentföreningen Äkta vara.

Resultatet går på tvärs med mackarnas matlöften. På Circle K:s hemsida står det att det är ”noggrant utvalda tillbehör” till korvmenyn – som totalt består av 75 ingredienser, men hela 16 av dessa är tillsatser. De allra flesta maträtter får dåligt betyg och ”minst dålig” är Circle K:s halloumiburgare som når upp till en sexa på den tiogradiga skalan.

När det gäller korvarna som är en av de populäraste maträtterna på bensinmackarna är resultatet dystert. Flera av alternativen får fyra poäng medan OKQ8:s kabanoss bara får tre. Många E-ämnen tillsätts av kosmetiska skäl, för att ”sminka upp” produkten eller dölja brister i råvaran, eller av produktionstekniska skäl. Det behöver dock inte vara skadligt att äta mat med tillsatser.

– Det är inte oväntat att vägmaten hos de stora kedjorna är ganska laddade med tillsatser, aromämnen och andra industriella ingredienser. Det finns stort utrymme för förbättring, säger Björn Bernhadson som är grundare och ledamot i Äkta vara.