Renault och Volvo har bildat ett nytt företag, namnet blir Flexis SAS, med säte i Frankrike, syftet med bolagsbildningen är för att samarbeta kring eldrivna lätta transportbilar.

Efter att ha undertecknat ett bindande joint venture-avtal den 6 oktober 2023 har de fått de nödvändiga godkännandena för att officiellt lansera det nya företaget. Flexis kommer att fokusera på nästa generations helt elektriska transportbilar, baserade på en plattform för programvarudefinierade fordon (SDV) och dess specialiserade tjänster.

Företaget kommer att rikta in sig på den växande efterfrågan på hållbar och effektiv stadslogistik och kommer att ha sitt huvudkontor i Frankrike. Renault Group och Volvo Group planerar att investera 300 miljoner euro vardera under de kommande tre åren.

Tillverkningen av de konkurrenskraftiga lätta transportbilarna planeras till 2026. Dessa modeller kommer att inkludera en plattform med 800-voltsteknik för snabb laddning, vilket är en prioritet då snabbladdning sällan har varit fokus för nuvarande eldrivna transportbilar på marknaden. Förväntningen är att fordonen kan laddas över natten på företaget.

Flexis kommer också att erbjuda en ”mjukvarudriven” plattform med nedladdningsbara uppdateringar och funktioner för att övervaka flottan av fordon och planera turer för att öka effektiviteten. Plattformen kommer att vara flexibel för att kunna anpassas till olika batteristorlekar och karossformer. Det är ännu oklart om personbilsvarianter planeras.