Tisdag den 18 juni genomför Flygvapnet en avvecklingsceremoni för Skolflygplan 60 (SK 60) på Flygvapenmuseum i Linköping. Media inbjuds att delta på ceremonin och den efterföljande flyguppvisningen som är öppna för allmänheten.

Skolflygplanet har utbildat generationer av piloter och i juni tar den sista kullen pilotelever som utbildats på SK 60 examen på Flygskolan i Linköping. SK 60 flög för första gången officiellt i Sverige den 29 juni 1963 och firade därmed 60 år i Flygvapnet under förra året.

Samtliga SK 60 överlåts till Flygvapenmuseum och kommer ingå i museets samlingar. Förutom som museumflygplan så kommer SK 60 även användas som undervisningsmaterial på teknikerskolor över hela Sverige, från Arvidsjaur i norr till Kallinge i söder. Flygvapenmuseum har även övertagit flygsimulatorerna vilket gör att man även i framtiden kan utbildas i en SK 60-simulator. Ett antal plan kommer även fortsätta att flyga inom ramen för Swedish Air Force Historic Flight.

SK 60 ersätts inte av ett plan utan flera, varav ett är Skolflygplan 40 som är ett tvåsitsigt turboprop-flygplan. Blivande stridspiloter kommer i framtiden att genomföra Grundläggande flygutbildning med SK 40 på Flygskolan i Linköping.