Välkommen till Trafikmagasinets blogg

Här kommer vi att skriva om alla tänkbara saker som rör de fyra transportslagen. En och annan urspårning med tangenterna kommer säkert att ske under resans gång, men vi hoppas ändå att du kommer att uppskatta bloggen i alla fall.

Jamen inte redan!

screen-shot-2016-11-02-at-12-18-19

I morse hände det som många bävat för! Snön har fallit i stora delar av södra och mellersta Sverige, och vi som har bil tänker givetvis med vånda på våra vinterdäck som ska läggas på. Enligt vädersiten ”klart.se” ser prognosen ut för nästa vecka, att mer snö är på ingång, och att minusgraderna letar sig ner ända till södra Småland. Det är ofrånkomligt, det är hög tid att skifta däcken.

En däcktillverkare som var vakna, var Nokian Tires som skickade oss ett pressmeddelande idag om hur man bäst tar hand om sina vinterdäck.

Här nedan följer tipsen.

  1. Vinterdäcken bör ha 0,2 högre lufttryck än sommardäck. Då blir trycket inte för lågt när det är kallt ute. Även köregenskaperna blir bättre.

  1. Kolla lufttrycket oftare på vintern. Temperaturvariationerna gör att även lufttrycket varierar.

  1. Köp nya vinterdäck om mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

  1. Se till att däcken slits jämnt. Skifta däcken åtminstone en gång under vintersäsongen genom att skifta framdäcken bak och tvärtom.

  1. Kolla dubbarna på dubbdäck regelbundet. På barmark slits de mer än på snöunderlag.

    6. Förvara däck i ett svalt utrymme som inte har direkt solljus eller där däcken utsätts för lösningsmedel.